Saturnus in de astrologie

Advertenties

SATURNUS EN EINDES

Saturnus rondt af…Daarom zie je nogal eens transits en progressies met Saturnus bij het einde van een relatie. Wil je daarover meer lezen, ga dan verder en zie de voorbeelden van vrouwen die te maken kregen met hun ontrouwe mannen. Saturnus kan hard toeslaan in transits en progressies. Saturnus is het symbool van eindes (bijvoorbeeld van een periode in het leven), maar ook van de harde werkelijkheid. Confrontaties met de realiteit gaan vaak samen met aspecten van en met Saturnus.

Ik noem:

Maria Shriver, de bedrogen echtgenote van Arnold Schwarzenegger, met wie zij overigens weinig ‘matchte’ (niet alleen politiek waren zij verschillend). Zij heeft nu transit Saturnus anderhalfvierkant progressief AC/MC en vierkant progressieve Zon.

Sandra Bullock, die werd bedrogen door Jesse James, had Progressief AC/MC vierkant Saturnus en transit Pholus in hard aspect met het geboorte midpunt tussen Ascendant en MC. Hun horoscopen matchten wel, maar het delen van Zon-Saturnus aspecten was kennelijk een nadeel. Toch delen zij nu ook de verantwoordelijkheid als ouder!

Mevrouw Strauss-Kahn (15 juli 1948, 16:30 New York) heeft Progressief MC vierkant Saturnus binnen een paar weken. Wat nu gebeurt heeft uiteraard zijn weerslag. Op het moment Transit Neptunus vierkant Ascendant (teleurstelling in een relatie, bedrog aan de horizon). In haar progressieve horoscoop staan Venus en Mars samen in aspect met geboorte Zon/Maan (wat passies belicht) en de progressieve Zon komt volgend jaar vierkant Venus. Overigens matcht haar horoscoop niet zo met die van DSK.

Met horoscopen, transits en progressies worden thema’s aangegeven die spelen of gaan spelen. Je kunt er niet aan aflezen wie wat doet en of iemand ergens schuldig aan is. Cultuur, geslacht en sociale positie (in de groep!) maken verschil in de manier waarop de horoscoop uitwerkt. Maar de horoscoop zelf maakt het verschil niet. Meestal kun je zelf bedenken hoe de verhoudingen liggen. Vaak krijgt de verleidelijkheid van de vrouw de schuld. En dat is nog net zo als in de tijd van Samson en Delilah en als in de tijd dat Rubens dat mooie schilderij maakte. Sommige dingen veranderen nooit…In werkelijkheid is het vaak zoals je leest in het bijbels boek Job en zoals Lord Tennyson al schreef:

A sad astrology, the boundless plan

That makes you tyrants in your iron skies,

Innumerable, pitiless, passionless eyes,

Cold fires, yet with power to burn and brand

His nothingness into man.

http://art-astrology.blogspot.com/2008/12/astrology-chart-lord-tennyson.html

Iedere meer gevorderde student astrologie weet dat Saturnus te maken heeft met eindes, beperkingen, een afscheid of een verplichting. Dat klinkt benauwend en bedrukkend, dus laten we het anders stellen: Saturnus is belangrijk in de horoscoop als er zaken worden afgerond. Het einde van een periode van pijn bij een infectie was bij mij gespiegeld door transit Saturnus inconjunct progressieve Mars. In de horoscoop van Buddy Holly was dit aspect er toen hij overleed, maar ik ben er dus nog en de pijn is weg. Als dingen te zwaar worden of als zwaar worden gezien, dan is er vaak sprake van een aspect met Saturnus. Toch kun je met Saturnus ook trouwen! Saturnus stond bijvoorbeeld op de Ascendant van Orson Welles toen hij trouwde met Rita Hayworth. Als Saturnus zo nadrukkelijk de bruiloft ‘bezoekt’ gaat het om het aangaan van een verplichting. Misschien werden er contracten bij getekend. Orson Welles was al eerder getrouwd geweest en het huwelijk met Rita zou niet zijn laatste zijn. Transit Saturnus op de Ascendant maakt je bezwaard en wel erg serieus. Het vreemde is dat beiden een nauw aspect tussen Zon en Uranus hebben in de horoscoop en dus juist op hun vrijheid zouden moeten zijn gesteld. Als je dat allebei hebt en toch trouwt, is het symbool van het vastleggen, vastzitten en binden niet echt welkom op het huwelijksfeestje. Ze matchten niet of nauwelijks en gingen na vijf jaar uit elkaar.

In de liefde is Saturnus de zakelijke partij. Elk huwelijk heeft vanzelf een Saturnaal kantje. De ambtenaar (Saturnus) komt eraan te pas. De ouders (Saturnus) zijn erbij aanwezig. Je tekent een overeenkomst (Saturnus). En je legt je voor jaren vast (Saturnus), tot de dood of een echtscheiding je scheidt. Dan zie je opnieuw Saturnus…Als er dan als extraatje een transit of progressie van Saturnus in de horoscoop verschijnt, wordt het zakelijke en officiële kantje erg groot.

Afgelopen week waren er als altijd mensen met transits van Saturnus op hun (progressieve) zon of MC, die al dan niet gedwongen een fase in hun leven afsloten of hun baan verloren. Als het gaat om Saturnus inconjunct Zon dan raak je er meestal iets bij kwijt. Ik heb teruggekeken naar augustus 2004. Toen had ik transit Saturnus inconjunct de Zon tijdens een reorganisatie temidden van andere toestanden op het werk. Ik raakte niets kwijt, behalve mijn bazen en zekerheden. Er sloot een fase af. Met transit Saturnus conjunct de Zon zette ik ooit mijn huis te koop als voorloper van een verhuizing naar een andere plek. Einde van een periode. Daarna ben ik nog eens verhuisd. Dat was met transit Saturnus exact driehoek mijn Zon op de verhuisdag. Daar heb ik vervolgens 14 jaar gewoond. In december 2016 is er opnieuw een transit van Saturnus met mijn Zon. Misschien laat ik je dan via Facebook of de column weten wat er gebeurt:)!

Saturnus is een symbool. Met Saturnus rond je af, sluit je af en: Saturnus bindt je en breekt daarbij soms iets af. Prinses Irene had bij haar trouwen met Prins Carlos Hugo transit Saturnus conjunct progressieve Maan en oppositie progressieve Venus. Haar ouders (Saturnus) waren niet aanwezig bij het huwelijk omdat er politieke en godsdienstige bezwaren (Saturnus) waren. Jaren later eindigde dit huwelijk in scheiding. Misschien moet je toch maar niet trouwen als er een belangrijk transit met Saturnus is.

SATURNUS EN VALLENDE REGERINGEN

Op Astropost vind je een artikel over de val van het kabinet Balkenende waarin Saturnus (symbool van het einde) sterk naar voren kwam. In de horoscoop van Balkenende stond rond de tijd dat hij géen Europees president werd EN zijn positie van hem begon af te glijden: transit Saturnus inconjunct MC. De horoscoop van het kabinet (de balkonscene) was er een met opvallend veel sextielen en driehoeken voor een ‘easy way out’. Belangrijke besluiten werden op de lange baan geschoven naar de gemakkelijke uitweg die kwam met transit Saturnus, precies inconjunct de Zon van de startdag. Wouter Bos (de ‘aangever’) had transit Saturnus exact oppositie MC. In de geboortehoroscoop heeft hij Zon inconjunct Saturnus. Ook de horoscoop van Nederland deed mee met transit Saturnus conjunct de progressieve Zon en transit Pluto (transformatie, afbreuk en wederopbouw) oppositie Ascendant.

Saturnus spiegelt daarmee perfect het vallen, de afgang en de regeringskwestie.

SATURNUS EN DE AOW

Op Astrodomein publiceerde ik iop 30 september 2009 over de AOW en Saturnus, die op 1 januari 2013 op de Ascendant van de horoscoop van de invoering zou komen te staan.

Op 1 januari 1957 werd de AOW ingvoerd. Die dag startte met Jupiter – de ondersteuner- op de Ascendant en de Maan rijzend voor de Zon uit in het teken van de ouderen (Steenbok). Maar hoe stond die horoscoop er op 1.1.2013 voor?

VERANDERINGEN EN BEPERKINGEN

De progressieve Zon was inconjunct progressieve Uranus. Binnen twee jaar is er een inconjunct met de geboortepositie van Uranus. Er zijn veranderingen op til (Uranus) die een verlies inhouden (inconjunct) met gevolgen voor de aard van de AOW (Zon). Toevallig? Wie weet.

Als de AOW zelf rijp wordt voor een 58+ regeling (op 13-3-2015) staat de progressieve Zon vierkant Saturnus. Saurnus staat voor beperkingen en het einde. In 2020 is er progressieve Zon vierkant progressieve Saturnus, een nieuwe beperking. Dan wordt de AOW-wet 63 en is hij toe aan de FPU.

Maar op 1.1.2013 staat Saturnus al op de Ascendant. Zou Saturnus-Ascendant een datum zijn voor een korting?

Kortom: Saturnus, de planeet van de ouderen en van de beperkingen houdt huis in de horoscoop van de AOW en markeert zo wellicht het begin van het einde.

SATURNUS EN VAL

Saturnus is astrologisch voor alles wat drukt, zwaar weegt en benauwt. Saturnus met het MC (de midhemel) staat symbool voor onder andere: de  publieke val. Letterlijk of figuurlijk of van je voetstuk, als het maar met de zwaartekracht te maken heeft. Synoniemen: uitglijders, tegenvallers, afvallen. Obama had een moeilijk aspect met Saturnus rond zijn verkiezing tot president. Die periode viel samen met het overlijden van een geliefd familielid. Zo zette dit transit astrologen op het verkeerde been. En dan kun je lelijk terechtkomen!

Eind augustus 2012 heeft een naast familielid met Saturnus op het MC een lelijke val gemaakt. Ze heeft haar heup/bovenbeen gebroken en gezien haar leeftijd had zij weken of maanden in een verpleeghuis in het vooruitzicht. Dat is wat Saturnus op het MC met je kan doen: een eind maken aan een periode in je leven. Het aspect zat al lang in de lucht. Ik zag het aankomen, volgend op Saturnus vierkant Zon. Met veel meer hulp, kunst-en hulpmiddelen plus aangepaste meubelen leek het even ‘safe’. En dan gaat het toch nog mis. Ergo, de operatie moest nog eens over en achteraf was er weinig te repareren aan een brosse heup.

Betekent het dan, dat zware transits niet te vermijden zijn en je beter je polis kunt verhogen als transit Saturnus er aan komt? Je kunt toch moeilijk alvast in het gips gaan lopen om de breuk voor te zijn. Bovendien zijn er zoveel varianten van de letterlijke of figuurlijke zwaartekracht!

SATURNUS-MC

Met Saturnus-MC ben je veel verplicht, maar je hoeft niet per se daadwerkelijk te vallen en iets te breken. Saturnus rondt vaak netjes een periode af.

Maar als Saturnus de progressieve of geboorte midhemel in jouw horoscoop raakt, houd dan wel rekening met de zwaartekracht, de wet en de belasting, al dan niet fysiek. Het wordt er met Saturnus namelijk zelden lichter, vrolijker, mooier of luchtiger op. De belastingdienst (typisch iets van Saturnus) zegt dan ook eerlijk dat ze het echt niet leuker kunnen maken. Op zijn best krijg je met Saturnus respect, erkenning, een uitkering van de verzekering of zekerheid en dat zijn van die dingen die je niet voor niets ontvangt. Je hebt er iets voor moeten doen!

Het zijn de omstandigheden en het is de persoonlijke horoscoop die meehelpt om je door een periode met harde aspecten van Saturnus te leiden. Soms dragen omstandigheden er juist toe bij dat Saturnus hard valt. Ouderen hebben hun leeftijd, conditie en botten al tegen als het erom gaat staande te blijven. Vooral oudere mensen moeten dus in zo’n Saturnus periode nog voorzichtiger zijn om niet te vallen. Al weet ik niet of waarschuwen helpt…

NB Aanvulling februari 2013: Saturnus en eindigheid zie je terug in de Zon-Saturnus aspecten in de solaren van Paus Benedictus en Koningin Beatrix in het jaar voor hun aftreden. Zon-Saturnus aspecten wijzen op een afronding, afscheid, vertrek, val of aftreden, kortom: op ergens mee stoppen. Zo blijkt: Saturnus is het symbool van eindes.

Reacties gesloten