Saturnus rondt af

Advertenties

orson_rita

SATURNUS EN EINDES

Iedere meer gevorderde student astrologie weet dat Saturnus te maken heeft met eindes, beperkingen, een afscheid of een verplichting. Dat klinkt benauwend en bedrukkend, dus laten we het anders stellen: Saturnus is belangrijk in de horoscoop als er zaken worden afgerond. Het einde van een periode van pijn bij een infectie was bij mij gespiegeld door transit Saturnus inconjunct progressieve Mars. In de horoscoop van Buddy Holly was dit aspect er toen hij overleed, maar ik ben er dus nog en de pijn is weg. Als dingen te zwaar worden of als zwaar worden gezien, dan is er vaak sprake van een aspect met Saturnus. Toch kun je met Saturnus ook trouwen!

Saturnus stond op de Ascendant van Orson Welles toen hij trouwde met Rita Hayworth. Kijk maar:

orson-sep7-1943

Als Saturnus zo nadrukkelijk de bruiloft ‘bezoekt’ gaat het om het aangaan van een verplichting. Misschien werden er contracten bij getekend. Orson Welles was al eerder getrouwd geweest en het huwelijk met Rita zou niet zijn laatste zijn. Transit Saturnus op de Ascendant maakt je bezwaard en wel erg serieus. Het vreemde is dat beiden een nauw aspect tussen Zon en Uranus hebben in de horoscoop en dus juist op hun vrijheid zouden moeten zijn gesteld. Als je dat allebei hebt en toch trouwt, is het symbool van het vastleggen, vastzitten en binden niet echt welkom op het huwelijksfeestje. Ze matchten niet of nauwelijks en gingen na vijf jaar uit elkaar. Zie Astrology&Love.

In de liefde is Saturnus de zakelijke partij. Elk huwelijk heeft een Saturnaal kantje. De ambtenaar (Saturnus) komt eraan te pas. De ouders (Saturnus) zijn erbij aanwezig. Je tekent een overeenkomst (Saturnus). En je legt je voor jaren vast (Saturnus), tot de dood of een echtscheiding je scheidt. Dan zie je opnieuw Saturnus…

Afgelopen week waren er meer mensen met transits van Saturnus op hun (progressieve) zon of MC, die al dan niet gedwongen een fase in hun leven afsloten of hun baan verloren. Als het gaat om Saturnus inconjunct Zon dan raak je er meestal iets bij kwijt. Ik heb teruggekeken naar augustus 2004. Toen had ik transit Saturnus inconjunct de Zon tijdens een reorganisatie temidden van andere toestanden op het werk. Ik raakte niets kwijt, behalve mijn bazen en zekerheden. Er sloot een fase af. Met transit Saturnus conjunct de Zon zette ik ooit mijn huis te koop als voorloper van een verhuizing naar een andere plek. Einde van een periode. Daarna ben ik nog eens verhuisd. Dat was met transit Saturnus exact driehoek mijn Zon op de verhuisdag. Daar heb ik vervolgens 14 jaar gewoond. In december 2016 is er opnieuw een transit van Saturnus met mijn Zon. Misschien laat ik je dan via deze column weten wat er gebeurt:)!

Saturnus is een symbool. Met Saturnus rond je af, sluit je af en: Saturnus bindt je en breekt daarbij soms iets af. Prinses Irene had bij haar trouwen met Prins Carlos Hugo transit Saturnus conjunct progressieve Maan en oppositie progressieve Venus. Haar ouders (Saturnus) waren niet aanwezig bij het huwelijk omdat er politieke en godsdienstige bezwaren (Saturnus) waren. Jaren later eindigde dit huwelijk in scheiding. Misschien moet je toch maar niet trouwen als er een belangrijk transit met Saturnus is.

SATURNUS EN VALLENDE REGERINGEN

Op Astropost vind je een artikel over de val van het kabinet Balkenende waarin Saturnus (symbool van het einde) sterk naar voren kwam. In de horoscoop van Balkenende stond rond de tijd dat hij géen Europees president werd EN zijn positie van hem begon af te glijden: transit Saturnus inconjunct MC. De horoscoop van het kabinet (de balkonscene) was er een met opvallend veel sextielen en driehoeken voor een ‘easy way out’. Belangrijke besluiten werden op de lange baan geschoven naar de gemakkelijke uitweg die kwam met transit Saturnus, precies inconjunct de Zon van de startdag. Wouter Bos (de ‘aangever’) had transit Saturnus exact oppositie MC. In de geboortehoroscoop heeft hij Zon inconjunct Saturnus. Ook de horoscoop van Nederland deed mee met transit Saturnus conjunct de progressieve Zon en transit Pluto (transformatie, afbreuk en wederopbouw) oppositie Ascendant.

Saturnus spiegelt daarmee perfect het vallen, de afgang en de regeringskwestie.

SATURNUS EN DE AOW

Op Astrodomein publiceerde ik iop 30 september 2009 over de AOW en Saturnus, die op 1 januari 2013 op de Ascendant van de horoscoop van de invoering zou komen te staan. Op 1 januari 1957 werd de AOW ingvoerd. Die dag startte met Jupiter – de ondersteuner- op de Ascendant en de Maan rijzend voor de Zon uit in het teken van de ouderen (Steenbok). Maar hoe staat die horoscoop er nu voor?

VERANDERINGEN EN BEPERKINGEN

Vorige maand stond de progressieve Zon inconjunct progressieve Uranus. Binnen twee jaar is er een inconjunct met de geboortepositie van Uranus. Er zijn veranderingen op til (Uranus) die een verlies inhouden (inconjunct) met gevolgen voor de aard van de AOW (Zon). Toevallig? Wie weet. Als de AOW zelf rijp wordt voor een 58+ regeling (op 13-3-2015) staat de progressieve Zon vierkant Saturnus. Saurnus staat voor beperkingen en het einde. In 2020 is er progressieve Zon vierkant progressieve Saturnus, een nieuwe beperking. Dan wordt de AOW-wet 63 en is hij toe aan de FPU.

Maar op 1.1.2013 staat Saturnus al op de Ascendant. Zou dat een datum zijn voor een korting?

Kortom: Saturnus, de planeet van de ouderen en van de beperkingen houdt huis in de horoscoop van de AOW en markeert zo wellicht het begin van het einde.

PS: het bleek inderdaad het geval. Saturnus rondt af en kort…

Reacties gesloten